Klinkt alsof vooral ingenieurs hiermee geholpen zijn?
Die zeker. Maar je kan ook andere dingen doen met een digital twin. Mensen informeren door data te visualiseren, bijvoorbeeld. Dat is waar ik vooral mee bezig ben. Digital twins van steden worden bijvoorbeeld vaak gebruikt om over ruimtelijke plannen te praten met inwoners van de stad. Een praktisch voorbeeld is dat mensen hun eigen huis op kunnen zoeken, en zien ze of dat nieuwe flatgebouw aan de overkant alle zonlicht uit hun tuin wegneemt, of niet. In India hebben ze zelfs een hele stad ontworpen met gebruik van een digital twin, voordat ze gingen bouwen. Een digital twin kan je ook helpen om data meer tot leven te brengen: met een 2D kaart van een stad krijg je veel minder gevoel voor de plek waar je naar kijkt dan met een 3D model, en met een 3D model kan je meer informatie tegelijk laten zien zonder dat het een rommeltje wordt. Zo kan je verbanden tussen plekken of panden visualiseren, de omgeving verkennen, en als je iemand wilt laten zien waar je woont hoef je niet op de fiets te springen!
“Er is zoveel meer data beschikbaar dan waar mensen zich bewust van zijn. Dat ontdek je pas als je bezig bent met visualiseren!”
Wat voor soort data kan je dan visualiseren in een digital twin?
Van alles, eigenlijk. Locaties van nieuwe bouwterreinen, zoals ik net al zei, of real-time sensordata die aangeeft waar in de stad het druk is. Visualisaties kunnen gaan over specifieke panden: welke panden in onze stad staan leeg? Hoeveel mensen wonen er in ieder pand? In welke panden zitten zorgvoorzieningen? Er is zoveel meer data beschikbaar dan waar mensen zich bewust van zijn. Dat ontdek je pas als je bezig bent met visualiseren! Visualisaties kunnen dus ook gaan over buurten of wijken, bedrijventerreinen, routes, straatlantaarns, bomen, … Wist je dat er datasets zijn waarin iedere boom in Nederland wordt gedocumenteerd?
Iedere boom?
Ja, alle bomen die niet op iemands privéterrein staan. En of het een den of een beuk is. Wordt allemaal bijgehouden.
Wauw. Wat heb je, naast bomendata, nodig om een digital twin van je stad te kunnen bouwen?
De TU Delft heeft een 3D-BAG ontwikkeld. Daarin staan alle gebouwen in Nederland, maar staat vooral ook hoe die gebouwen eruitzien: hoe hoog zijn ze, hebben ze een plat dak of een puntdak, zit er een torentje op? Herken je het Philips Stadion en het Evoluon?