Milieu Navigator

Risicogestuurd toezicht bij omgevingsdiensten op basis van data

De omgevingsdiensten in Nederland staan onder druk. Door personeelstekorten en een gebrek aan specialistische kennis bestaan er zorgen over de kwaliteit van het toezicht op bedrijven. Dit probleem is zorgwekkend, omdat de naleving van milieuregels cruciaal is voor de volksgezondheid. Bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken worden minder goed gecontroleerd, wat het risico op overtredingen verhoogt. De afschrikkende werking van regelmatige controles neemt af, waardoor de kans op milieuschade toeneemt.

De oorzaak van dit probleem ligt deels in de complexiteit en het brede scala aan taken die omgevingsdiensten moeten uitvoeren. Van toezicht op lozingen tot het saneren van asbest en het handhaven van milieuregels in de bouw- en agrarische sector. Het tekort aan gekwalificeerde medewerkers betekent dat de werkdruk hoog is en dat bepaalde controles simpelweg niet meer worden uitgevoerd. Dit leidt tot een vicieuze cirkel: door te weinig ‘vlieguren’ verliezen medewerkers hun scherpte, wat de kwaliteit van hun werk verder ondermijnt.

Apollo: De Milieu Navigator

Hier komt Apollo in beeld met een innovatieve oplossing: de Milieu Navigator. Dit specifieke stuk software binnen het Apollo platform is ontwikkeld om omgevingsdiensten te ondersteunen bij het risicogestuurd toezicht. Maar wat houdt dit precies in, en hoe kan het de huidige uitdagingen aanpakken?

Milieu Navigator

Milieu Navigator

Risicogestuurd teozicht betekent dat omgevingsdiensten hun beperkte middelen en tijd inzetten waar de risico’s het grootst zijn. In plaats van een standaardprotocol te volgen, stelt de Milieu Navigator van Apollo de diensten in staat om prioriteiten te stellen op basis van datagedreven analyses. Het systeem gebruikt geavanceerde algoritmes en risicomodellen om de meest kritieke locaties en bedrijven te identificeren. Hierdoor kunnen de omgevingsdiensten zich richten op de situaties die de grootste bedreiging vormen voor de volksgezondheid en het milieu.

Efficiëntie door data-integratie

Eén van de belangrijkste voordelen van de Milieu Navigator is de integratie van diverse databronnen. Het platform combineert interne gegevens van de omgevingsdiensten met open data en externe bronnen, zoals milieumeldingen en historische controledata. Dit zorgt voor een volledig overzicht van de risico’s in een bepaald gebied, wat cruciaal is voor een effectieve risicobeoordeling.

Bijvoorbeeld, op basis van technische SBI-codes en de expertise kennis van de milieu-inspecteurs , kan de Milieu Navigator deze informatie direct koppelen aan bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken. Het systeem kan vervolgens aanbevelingen doen over welke locaties als eerste gecontroleerd moeten worden met hulp van een risicomodel. Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar ook de effectiviteit van de controles.

Veiligheid en transparantie

Daarnaast zorgt de Milieu Navigator ervoor dat omgevingsdiensten kunnen werken volgens de geldende wet- en regelgeving. Het platform ondersteunt de medewerkers bij het volgen van alle benodigde stappen, van de initiële risicobeoordeling tot de rapportage van de resultaten. Bovendien biedt het een transparant overzicht van alle uitgevoerde acties, wat essentieel is voor verantwoording naar gemeenten en provincies.

Conclusie

De uitdagingen waar omgevingsdiensten momenteel voor staan, kunnen niet volledig worden opgelost zonder extra personeel en middelen. Echter, met behulp van de Milieu Navigator van Apollo kunnen diensten hun bestaande middelen veel effectiever inzetten. Door risicogestuurd te werken en gebruik te maken van geavanceerde data-analyse, kunnen de omgevingsdiensten prioriteit geven aan de meest urgente milieuproblemen. Dit verhoogt niet alleen de kwaliteit van de controles, maar draagt ook bij aan een betere bescherming van de volksgezondheid. Apollo biedt hiermee een ondersteuning en bijdrage voor een urgent probleem.

Meer informatie of een demo?

Wil je meer weten over Apollo of zelfs een keer een demonstratie? Check dan de productpagina over Apollo.

Relevante links

Whitepapers

Nieuws

Blogs

Webinars

Praktijkcases

Productinformatie

Research