Van radar tot sonar: signaleren van ondermijnende criminaliteit met data science
De afgelopen weken is er bijna in elke krant of tv-programma aandacht aan besteed: ondermijning of ondermijnende criminaliteit. De schokkende moord op advocaat Derk Wiersum heeft de discussie extra brandstof gegeven. Wij waren die dag op het Congres Ondermijning en Georganiseerde Criminaliteit in Tilburg en ook daar was het het nieuws het gesprek van de dag. Centrale vraag: wat kunnen we doen om een vuist te maken tegen ondermijnende criminaliteit?
Extra geld is mooi, maar wat gaan we ermee doen? Verschillende strategieën passeerden de revue. Burgemeester Theo Weterings van de gemeente Tilburg had het over het stimuleren van preventie door als overheid aanwezig te zijn in de ‘haarvaten’ van de wijk. Uit de zaal kwam ook de oproep tot het uitbreiden van capaciteit, en ja zelfs het (opnieuw) organiseren van een specialistische eenheid, zoals die er in het verleden is geweest. Zou minister Grapperhaus meegeluisterd hebben?
Prof. Pieter Tops riep op tot het bestuderen van de optie om sommige vormen van drugsproductie- en handel te legaliseren. Hij waarschuwde dat legaliseren niet per definitie een oplossing is (mogelijk zelfs contra-productief) en benadrukte dat hij opriep tot discussie en studie, niet direct tot actie.
Wat opviel was dat geen van de geleerden, bestuurders of experts in de ochtend sprak over innovatie of het gebruik van nieuwe technologie. Terwijl als je het ze persoonlijk zou vragen, ze waarschijnlijk zouden zeggen dat dat zeker een belangrijk speerpunt zou moeten zijn. Gelukkig was er bij het publiek wel degelijk behoefte aan het gebruiken van technologie om de informatiepositie te verbeteren en ook in de middag werd door diverse sprekers aandacht aan dit onderwerp besteed.
Risico Radar Ondermijning
Shintō Labs heeft in samenwerking met Bureau Beke en het RIEC Rotterdam een Risico Radar Ondermijning ontwikkeld. Deze Risico Radar Ondermijning heeft als doel om in een regio of gebied opvallende activiteiten, die mogelijk te maken hebben met ondermijning, inzichtelijk te maken. In de middag lieten we tijdens een sessie zien hoe deze Radar tot stand is gekomen en hoe het werkt. Een uitgebreid webinar van onze Risico Radar Ondermijning is overigens hier te vinden.
Wij krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen een ‘radar’ en ‘sonar’ in context van ondermijnende criminaliteit en het detecteren van risicovolle gebieden. In deze blog wil ik dit verschil toelichten aan de hand van de kenmerken, het doel, de toepassing en enkele voorbeelden. Ook zullen we daarbij aangeven hoe de verschillende vormen gebruikt worden en hoe de Radar en de Sonar complementair kunnen zijn.
Radar en Sonar
De Radar en Sonar zijn twee verschillende begrippen die in oorspronkelijke betekenis gebruik maken van een ‘echo’ om objecten of locaties te detecteren. Onze interpretatie van de Radar en de Sonar in context van ondermijnende criminaliteit is als volgt:
- Een Radar detecteert opvallende signalen en fenomenen in een gebied (breedte), zonder diepgaand detailonderzoek te doen. Het heeft een signaleringsfunctie en zou aanleiding kunnen zijn voor een diepteonderzoek met hulp van een Sonar.
- Een Sonar detecteert juist specifieke locaties, objecten en individuen (diepte). Dit gaat typisch gepaard met gesloten bronnen om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen. Een Sonar onderzoek kan aanleiding geven tot actie of interventie.
Het een en ander is in de onderstaande afbeelding uitgewerkt.
De Radar nader toegelicht
De Radar is ontwikkeld met als doel om fenomenen inzichtelijk te maken en signalen af te geven in een regio, wijk of buurt. Het richt zich vooral op de breedte van het spectrum en kan volledig ontwikkeld worden met hulp van open bronnen en open data. Privacy aspecten spelen geen rol aangezien alles geaggregeerd wordt en de radar zonder gebruik te maken van persoonsgegevens tot stand komt.
Kenmerken
- De Radar richt zich op het inzichtelijk maken van ondermijningsfenomenen, zoals criminogene branches, verdachte hoeveelheden van bepaalde type organisaties en opvallende gebieden.
- De Radar maakt gebruik van open bronnen en open data (OSINT = Open Source Intelligence).
- De Radar is per definitie binnen de grenzen van de AVG. Immers, er worden geen tot personen herleidbare gegevens gebruikt of getoond.
Doel
- Het primaire doel van de Radar is het creëeren van awareness – bewustzijn – en het geven van inzicht wat er speelt op gebied van ondermijning in uw regio.
- De Radar geeft bovendien aanleiding om bepaalde gebieden nader te onderzoeken of meer toezicht te houden.
- De Radar is een strategisch middel en helpt bij beleidsvorming om regiogerichte aanpak te organiseren.
Typische bronnen
De radar maakt gebruik van open bronnen en open data. Enkele gebruikte bronnen zijn:
- CBS data
- Kamer van Koophandel data
- BAG data
- Insolventie register
Voorbeelden
- Oververtegenwoordiging van criminogene branches;
- Extreme toename van een bepaalde branche (verhoudingsgewijs, ook in vergelijking met andere regio’s);
- Het waterbed effect: interventies in een bepaald gebied zullen effect hebben in de regio (zowel geografisch, alsmede alternatieve branches – het is een bekend fenomeen dat georganiseerde criminaliteit van branche verschuift zodra daar de aandacht op gevestigd is.
Indicatoren
De indicatoren waar de Risico Radar Ondermijning op steunt zijn ontwikkeld met hulp van wetenschappelijk onderzoek door Bureau Beke en het RIEC Rotterdam. Bureau Beke heeft op basis van een literatuurstudie en expert-interviews een lijst van 53 indicatoren ontwikkeld die gericht toegepast zijn om de opvallende locaties te kunnen detecteren.
Het bovenstaande voorbeeld volgt uit onze Risico Radar Ondermijning en illustreert hoe een oververtegenwoordiging van een risicovolle branche gevisualiseerd wordt in gebieden van van 100×100 meter. Met hulp van de indicatoren kunnen we een heatmap weergeven waarin het zwaartepunt getoond wordt. Dit hoeft niet te betekenen dat het daar niet goed gaat, maar zou aanleiding kunnen zijn om daar nader onderzoek te doen.
De Sonar nader toegelicht
Waar de Radar vooral gericht is op een regionaal beeld en signaleringsfunctie is de Sonar het logische vervolg: de diepgang om te ontdekken of er werkelijk iets speelt en waar precies de verdachte activiteiten plaatsvinden. De Sonar wordt vooralsnog ontwikkeld met hulp van gesloten bronnen (verrijkt met open bronnen) om bij een object (locatie, pand of bedrijf) of subject (verdachte persoon) alle relevante gegevens inzichtelijk te krijgen om gerichte acties of interventies te plannen. Het is dan ook meer een tactische en operationele tool en uiteraard speelt de AVG hier een zeer prominente rol. Privacy by Design is dan ook een van de fundamenten van de Sonar.
Kenmerken van een Sonar
De Sonar is ontwikkeld om meer specifieke antwoorden te geven: dit speelt er op het subject (persoon) of object (bedrijf of pand).
- De focus van de Sonar is het geven van een diep en zo volledig mogelijk inzicht bij een locatie of persoon.
- De gebruikte data is een combinatie van open data en gesloten data
- De Sonar moet daarmee uitgebreid getoetst worden aan de AVG – een beoordeling van een Privacy Impact Assessment (PIA) is een standaard onderdeel van dit proces.
Doel van een Sonar
- De Sonar is gemaakt voor gerichte analyses;
- De Sonar is een meer tactisch en operationele oplossing om te helpen prioriteiten te stellen in waar de medewerkers hun handhavingsinspanning op moeten richten;
- De Sonar helpt concrete interventies voor te bereiden door relevante bronnen te combineren en signalen en indicatoren te stapelen.
Voorbeelden van een Sonar
- Een Sonar ontwikkeld voor opsporen van en handhaven op woon en adresfraude.
- Een Sonar ontwikkeld voor het opsporen van illegaal kamerverhuur
- Een Sonar ontwikkeld voor het vinden van bedrijven die gecontroleerd moeten worden op basis van de Wet Milieubeheer
Indicatoren
De indicatoren die gebruikt worden bij de verschillende Sonars zijn sterk afhankelijk van de lenzen die ingezet worden. Zo gebruiken wij onder andere de indicatoren van de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit of wetenschappelijke bronnen die we konden vinden. Deze worden altijd aangevuld met ‘straatkennis’ van domeinexperts die de Sonar’s mee-ontwerpen tijdens een Design Sprint.
Synergie tussen Radar en Sonar
Wij zijn overtuigd van de synergetische waarde bij het combineren van Radar en Sonar. De Radar toont de opvallende gebieden en bijvoorbeeld een oververtegenwoordiging van een bepaalde risico branche. De (geautoriseerde!) gebruikers van de Sonar kunnen vervolgens in dat gebied meer diepteonderzoek doen naar bedrijven binnen die branche en specifieke locaties nader bekijken. De terugkoppeling van die onderzoeken kunnen weer gebruikt worden om de Sonar en de Radar te voeden en met betere resultaten te komen. Dit samenspel van Radar naar Sonar en weer terug naar Radar zijn wij op dit moment aan het ontwikkelen. Zodra wij de eerste resultaten hebben, zullen wij dat met jullie delen. Mocht je zelf actief mee willen denken of gewoon op de hoogte willen blijven, neem dan contact met ons op of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Relevante links
Whitepapers
- Whitepaper ‘Een datagedreven aanpak van ondermijnende criminaliteit’
- Whitepaper ‘Van maatschappelijke opgave naar datagedreven toepassing’
Nieuws
- Gemeente Hollands Kroon kiest voor Apollo platform
- Lancering Apollo: data & analyse platform voor de aanpak van ondermijning
- Workshop ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’ op Congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit
- Applicatie Ondermijning uitgelicht als dataproject
- Design Sprint Horeca & Ondermijning met gemeente Purmerend
Blogs
- Podcast: een datagedreven aanpak van ondermijning in de gemeente Diemen
- Een datagedreven aanpak van ondermijning bij het misbruik van vastgoed
- Kwetsbare personen in de samenleving: meekijken in een Design Sprint
- Van radar tot sonar: signaleren van ondermijnende criminaliteit met data science
- Ondermijning in 2021: naar weerbare wijken en een structurele aanpak
- Dé 3 thema’s voor ondermijning in 2020
- Een crimineel samenwerkingsverband in 10 minuten
- Van ruwe data naar bruikbare intelligence in vier stappen
- Naar een datagestuurd veiligheidsbeleid
- 5 redenen waarom je als gemeente datagedreven werken samen moet doen
Webinars
- Webinar Risico Radar Ondermijning met RIEC Rotterdam en Bureau Beke
- Webinar Ondermijning en fraude met de gemeente Zaanstad
- Webinar Monitor Vakantieparken met Bureau Beke
- Webinar Gebiedsgericht werken aan leefbaarheid en sociale veerkracht in de buurt
- Masterclass: Opsporen van verdachte netwerken in gemeentelijke data
Praktijkcases
- Aanpak Ondermijnende Criminaliteit: Vastgoedfraude
- Aanpak van Ondermijnende Criminaliteit: Buitengebied
- Aanpak Ondermijnende Criminaliteit: Kwetsbare branches en bedrijven
- Aanpak Ondermijnende Criminaliteit: Woon- en adresfraude
- Aanpak van illegaal kamerverhuur en woningsplitsing
- Monitor Vitale Vakantieparken: Veiligheid en leefbaarheid op vakantieparken
- Datagedreven milieutoezicht & -handhaving
- Leefbaarheid en veerkracht van de buurt
Productinformatie
Research