Het Open Development Programma: samenwerken voor een betere toekomst

In de publieke sector is het essentieel om middelen efficiënt te gebruiken en tegelijkertijd innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Shintō Labs heeft dit principe tot de kern van hun werkwijze gemaakt met het Open Development Programma (ODP). Dit programma bevordert samenwerking tussen gemeenten, zodat ze gezamenlijk kunnen werken aan de ontwikkeling en verbetering van software-oplossingen. Hierdoor worden niet alleen kosten bespaard, maar worden ook de resultaten van deze samenwerking gedeeld, wat leidt tot een snellere en bredere implementatie van succesvolle tools.

‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder!’

Samenwerken voor gemeenschappelijk succes

Het ODP van Shintō Labs is een uniek initiatief dat het mogelijk maakt voor gemeenten om samen te werken aan de doorontwikkeling van het Apollo-platform, dat zich richt op openbare orde en veiligheid, en het Juno-platform, dat gericht is op ruimtelijke ordening en woningbouw. Dit samenwerkingsmodel is gebaseerd op het idee dat “vele handen licht werk maken”. Wanneer een gemeente een nieuwe module of lens ontwikkelt, wordt deze niet alleen voor zichzelf gebruikt, maar beschikbaar gesteld aan andere deelnemende gemeenten, zonder extra licentiekosten. Deze aanpak zorgt ervoor dat publiek geld efficiënt wordt ingezet. In plaats van dat elke gemeente afzonderlijk moet investeren in de ontwikkeling van vergelijkbare tools, kunnen ze profiteren van elkaars werk. Dit niet alleen bespaart kosten, maar zorgt ook voor een breder draagvlak en snellere implementatie van nieuwe technologieën.

Voorbeelden van succesvolle samenwerking

Het succes van het Open Development Programma is goed te zien in de verschillende modules en lenzen die al zijn ontwikkeld en gedeeld binnen het Apollo platform. Zo heeft de gemeente Diemen meegeholpen met input voor de ‘signalenmodule’ ontwikkeld, die nu ook door andere gemeenten wordt gebruikt om signalen van ondermijnende activiteiten effectief te monitoren en te verwerken. Gemeente Eindhoven heeft de Lens ‘Kamerverhuur’ ontwikkeld, die helpt bij het opsporen van illegale kamerverhuur en mogelijke misstanden in de vastgoedmarkt. De gemeente Zaanstad heeft bijgedragen met de ontwikkeling van de module voor ‘woon- en adresfraude’ en een geavanceerde netwerkanalyse tool, die helpt om complexe criminele netwerken in kaart te brengen.

Ook binnen het Juno platform, dat zich richt op ruimtelijke ordening en woningbouw, zijn er talrijke voorbeelden van succesvolle samenwerking. Gemeente Eindhoven legde de basis voor het monitoren van woningbouwplannen, een cruciaal instrument voor het plannen en beheren van woningbouwprojecten. Zaanstad droeg bij aan de ontwikkeling van de eerste module voor “Regionale Samenwerking”, wat later werd uitgebreid door het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) tot een volledige regiomodule. Daarnaast heeft de gemeente Groningen een belangrijke bijdrage geleverd door de ‘woningvoorraad’ toe te voegen aan Juno, wat helpt bij het beheren en analyseren van de beschikbare woningen in een regio.

Voordelen van het Open Development Programma

Het Open Development Programma biedt tal van voordelen voor gemeenten. Ten eerste wordt publiek geld op een verantwoorde manier ingezet. Door samen te werken aan de ontwikkeling van nieuwe modules en lenzen, wordt voorkomen dat elke gemeente apart moet investeren in soortgelijke oplossingen. Dit betekent dat meer gemeenten kunnen profiteren van de beschikbare middelen en dat er meer focus kan worden gelegd op innovatie en verbetering.

Daarnaast bevordert het ODP kennisdeling tussen gemeenten. Door samen te werken en elkaars oplossingen te gebruiken, kunnen gemeenten leren van elkaars ervaringen en best practices delen. Dit leidt tot een snellere implementatie van nieuwe technologieën en methoden, wat uiteindelijk ten goede komt aan de burgers.

Ten slotte zorgt het ODP ervoor dat de ontwikkelde oplossingen flexibel en schaalbaar zijn. Omdat de modules en lenzen door meerdere gemeenten worden gebruikt, is het makkelijker om deze aan te passen en uit te breiden op basis van de feedback en behoeften van verschillende gebruikers. Dit maakt de tools robuuster en beter afgestemd op de werkelijke behoeften van gemeenten.

Conclusie

Het Open Development Programma van Shintō Labs is een krachtig voorbeeld van hoe samenwerking in de publieke sector kan leiden tot innovatie, kostenbesparing en betere dienstverlening. Door gemeentes de mogelijkheid te bieden om samen te werken aan de doorontwikkeling van Apollo en Juno, zorgt Shintō Labs ervoor dat publiek geld op een efficiënte manier wordt ingezet en dat de resultaten breed gedeeld kunnen worden. Dit programma is een model voor hoe de publieke sector kan profiteren van gedeelde inspanningen, wat uiteindelijk leidt tot een veiligere en beter georganiseerde samenleving.

Relevante links

Whitepapers

Nieuws

Blogs

Webinars

Praktijkcases

Productinformatie

Research

Photo by David Trinks on Unsplash