De kracht van ‘lenzen’ in Apollo

In de complexe wereld van openbare orde en veiligheid is het cruciaal om gegevens op een verantwoorde en gerichte manier te gebruiken. Met de opkomst van datagedreven werken, zoals geïmplementeerd in het Apollo platform van Shintō Labs, is het verleidelijk om te denken dat meer data automatisch leidt tot betere inzichten. Echter, het effectief gebruik van data vereist niet alleen een solide technische basis, maar ook een diep begrip van het concept van ‘lenzen’ in de context van veiligheidsvraagstukken.

Wat zijn ‘lenzen’?

Het concept van ‘lenzen’ is afkomstig uit de wereld van game design, zoals beschreven in The Art of Game Design door Jesse Schell. In essentie zijn lenzen verschillende perspectieven of invalshoeken die ontwerpers gebruiken om een vraagstuk te analyseren. Door een specifieke lens te kijken, kun je bepaalde aspecten uitlichten en begrijpelijker maken, terwijl andere details mogelijk naar de achtergrond verdwijnen.

In de context van Apollo en ondermijnende criminaliteit betekent dit dat je niet zomaar alle beschikbare data tegelijk kunt bekijken en analyseren. Elke dataset moet worden bekeken door een specifieke lens die past bij de vraag die je probeert te beantwoorden. Dit is niet alleen belangrijk voor het verkrijgen van de juiste inzichten, maar ook juridisch noodzakelijk vanwege de beperkingen op het gebruik van bepaalde gegevens.

Het juridisch kader: waarom lenzen onmisbaar zijn

Vanuit een juridisch perspectief is het niet toegestaan om data zomaar voor elke mogelijke analyse te gebruiken. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt strikte eisen aan hoe data verzameld, verwerkt en gebruikt mogen worden. Dit betekent dat beleidsmedewerkers moeten kunnen verantwoorden waarom ze bepaalde datasets op een specifieke manier gebruiken.

Hier komt het gebruik van lenzen binnen Apollo in beeld. Wanneer een beleidsmedewerker bijvoorbeeld wil onderzoeken of er sprake is van vastgoedfraude binnen een bepaalde wijk, kan hij of zij een lens gebruiken die specifiek kijkt naar indicatoren van vastgoedcriminaliteit. Deze lens beperkt de data-analyse tot de relevante gegevens, zoals eigendomsovergangen, opvallende financiële transacties en signalen van anonieme tipgevers, en sluit irrelevante informatie uit. Dit beperkt niet alleen het risico op onnodige inbreuk op de privacy van burgers, maar zorgt er ook voor dat de analyse gericht en effectief is.

Misbruik en fraude binnen de vastgoedsector, vaak gepaard gaand met witwaspraktijken, vormen een van de kernproblemen in de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. In gesprekken met lokale en regionale overheidsorganisaties blijkt dat de aanpak van vastgoedmisbruik hoog op de agenda staat. Een terugkerend thema is de vraag hoe legitiem gebruik van vastgoed overgaat in misbruik en hoe dit kan worden geïdentificeerd en bestreden.

Een specifiek voorbeeld van vastgoedfraude is de zogenaamde ABC-constructie. Dit is een vastgoedtransactie waarbij een pand binnen zeer korte tijd twee keer van eigenaar wisselt: van A naar B en vervolgens van B naar C. Hoewel dit op het eerste gezicht een normale transactie lijkt, is het juist deze constructie die gevoelig is voor fraude, zoals hypotheekfraude, belastingontduiking en witwassen. De uitdaging ligt in het verkrijgen van inzicht in deze constructies en het signaleren van wanneer en waar deze overgaan in criminele activiteiten.

Apollo’s Lens op Vastgoedmisbruik

Het Apollo platform biedt een specifieke lens om deze vorm van ondermijning te bestrijden: de Lens Vastgoed. Deze lens stelt beleidsmedewerkers in staat om gericht data te analyseren die verband houden met vastgoed. Door deze lens te gebruiken, kunnen beleidsmedewerkers de bredere dynamiek in kaart brengen van panden, personen en ondernemingen die mogelijk betrokken zijn bij vastgoedfraude. Hierbij is rekening gehouden om beleidsmedewerkers te ondersteunen om gericht op te treden tegen misbruik zonder onnodige privacy-inbreuken te maken of irrelevante data te betrekken.

Waarom deze lens belangrijk Is

De Lens Vastgoed is niet alleen inhoudelijk noodzakelijk voor het effectief bestrijden van vastgoedfraude, maar ook juridisch essentieel. In overeenstemming met de AVG mogen gegevens alleen voor specifieke, duidelijk gedefinieerde doeleinden worden gebruikt. Door de lens toe te passen, kunnen beleidsmedewerkers hun gebruik van data beperken tot wat strikt noodzakelijk is om een specifieke veiligheidsvraag te beantwoorden. Dit zorgt ervoor dat het gebruik van gegevens juridisch verdedigbaar blijft en tegelijkertijd effectief is.

Conclusie

Het gebruik van lenzen binnen het Apollo platform is essentieel voor een effectieve en juridisch verantwoorde aanpak van ondermijnende criminaliteit. Door data te bekijken door de juiste lens, kunnen beleidsmedewerkers gerichte analyses uitvoeren die hen in staat stellen om snel en effectief in te grijpen waar nodig, terwijl ze tegelijkertijd voldoen aan de strikte eisen van de AVG. Apollo biedt daarmee niet alleen technische ondersteuning, maar ook een kader voor verantwoord en doelgericht werken in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit.

Meer informatie of een demo?

Wil je meer weten over Apollo of zelfs een keer een demonstratie? Check dan de productpagina over Apollo.

Relevante links

Whitepapers

Nieuws

Blogs

Webinars

Praktijkcases

Productinformatie

Research

Photo by Michele Tardivo on Unsplash