Apollo: de drie-eenheid van een datagedreven veiligheidsaanpak

Shintō Labs heeft met Apollo een geavanceerd platform ontwikkeld dat specifiek is ontworpen om beleidsmedewerkers in het domein van openbare orde en veiligheid te ondersteunen. De visie achter Apollo is om deze professionals te voorzien van de juiste tools en inzichten om effectief en efficiënt te werken in een steeds complexer wordende omgeving. Dit doen we door ons te richten op drie belangrijke thema’s: Procesondersteuning, Samenwerking en Data Science & AI. Elk van deze thema’s speelt een cruciale rol in het versterken van de informatiepositie van beleidsmedewerkers en het verbeteren van hun besluitvormingsprocessen.

Procesondersteuning, Samenwerking, Data & AI

Procesondersteuning, Samenwerking, Data & AI

1. Procesondersteuning: De basis voor een zorgvuldige aanpak

In de dagelijkse praktijk van openbare orde en veiligheid moeten beleidsmedewerkers talloze processen beheren en uitvoeren. Deze processen variëren van triage van signalen tot het uitvoeren van complexe onderzoeken en het maken van plannen voor rampenbestrijding en crisisbeheersing. Het Apollo platform is voorbereid om verschillende processen te ondersteunen, waardoor medewerkers in staat zijn om efficiënter en nauwkeuriger te werken binnen de grenzen van de taken en bevoegdheden.

Een van de belangrijkste onderdelen van procesondersteuning in Apollo is de triage van signalen. Dit proces stelt medewerkers in staat om snel en effectief te bepalen welke signalen onmiddellijke actie vereisen, welke personen/organisaties daarbij betrokken moeten worden en welke verder onderzocht moeten worden. Daarnaast heeft Apollo de basis voor een breed scala aan andere processen, zoals het uitvoeren van Bibob-onderzoeken, het beheer van bestuurlijke maatregelen en het handhaven van privacyprotocollen binnen de gemeente. Door deze processen te stroomlijnen, helpt Apollo beleidsmedewerkers om sneller en zorgvuldiger te reageren op incidenten en beter voorbereid te zijn op crisissituaties met de juiste controles en authorisaties. Deze processen worden verder komend jaar verder uitgewerkt en zijn in het najaar beschikbaar voor alle deelnemende gemeentes als onderdeel van het Open Development Programma waarin gemeenten met elkaar samenwerken en gezamenlijk doorontwikkelen en leren een wenkend perspectief.

2. Samenwerking: effectiever samenwerken binnen en buiten de gemeente

Veiligheidsvraagstukken beperken zich zelden tot de grenzen van één gemeente. Daarom is samenwerking, zowel binnengemeentelijk als met externe partners, van essentieel belang. Apollo faciliteert deze samenwerking door een platform te bieden waarbinnen informatie gemakkelijk kan worden gedeeld en verrijkt.

Binnen de gemeente helpt Apollo verschillende afdelingen om beter samen te werken door hen toegang te geven tot dezelfde set van gegevens en analyses. Hierdoor kunnen afdelingen, zoals de afdelingen VYH, Zorg en Veiligheid, samen tot een geïntegreerde aanpak komen. Bovendien maakt Apollo het mogelijk om deze gegevens te delen met externe partners, zoals de politie, RIEC’s (Regionale Informatie en Expertise Centra), en buurtgemeenten. Dit bevordert een gecoördineerde aanpak van ondermijnende criminaliteit en andere veiligheidsvraagstukken.

Het verrijken van signalen door samenwerking is een van de kernfuncties van Apollo. Wanneer meerdere partijen betrokken zijn bij een kwestie, kunnen zij elk hun eigen inzichten en data toevoegen aan een gezamenlijk dossier. Dit leidt tot een completer beeld en een effectievere aanpak van problemen.

3. Data Science en AI: de kracht van slimme analyse

De inzet van data science en kunstmatige intelligentie (AI) is een van de pijlers van Apollo. In een tijd waarin data een steeds grotere rol speelt, biedt Apollo beleidsmedewerkers de tools om deze data effectief te benutten. Dit gebeurt door middel van geavanceerde analysemethoden, zoals netwerkanalyses en de toepassing van specifieke fenomeen-analyses op datasets (lenzen).

Netwerkanalyses zijn bijvoorbeeld behulpzaam bij het inzichtelijk maken van netwerken. Door het analyseren van relaties tussen personen, bedrijven en locaties, kunnen verborgen structuren worden blootgelegd die anders onopgemerkt zouden blijven. Daarnaast stelt Apollo beleidsmedewerkers in staat om datasets te analyseren door verschillende lenzen toe te passen, zoals de Lens Vastgoed. Hiermee kunnen ze gericht zoeken naar patronen die wijzen op ondermijnende activiteiten.

De kracht van Data Science en AI binnen Apollo komt onder andere tot uiting in de risicomodellen die het platform biedt. Deze modellen helpen beleidsmedewerkers om snel de meest risicovolle situaties te identificeren en daar hun focus op te leggen. Dit zorgt niet alleen voor een effectievere aanpak, maar helpt ook bij het maken van juridisch verantwoorde beslissingen, door data alleen te gebruiken voor de specifieke doeleinden waarvoor ze zijn verzameld. Daarnaast is het R&D team verder aan het kijken hoe AI verder ingezet kan worden in Apollo.

Conclusie

Apollo is veel meer dan een dataplatform; het is een uitgebreide tool die beleidsmedewerkers in het domein van openbare orde en veiligheid ondersteunt bij hun dagelijkse werkzaamheden. Door te focussen op procesondersteuning, samenwerking en de inzet van data science en AI, biedt Apollo de middelen om effectief te opereren in een complexe en dynamische omgeving. Met Apollo kunnen gemeenten en hun partners proactief werken aan het beschermen van de openbare orde en veiligheid, en daarmee de leefbaarheid en veiligheid in hun regio’s waarborgen.

Meer informatie of een demo?

Wil je meer weten over Apollo of zelfs een keer een demonstratie? Check dan de productpagina over Apollo.

Relevante links

Whitepapers

Nieuws

Blogs

Webinars

Praktijkcases

Productinformatie

Research